Polsko možná usnadní homosexuálům uzavírání svazků v zahraničí

10.03.2011 20:24

 

Ačkoliv registrované partnerství nebo sňatek homosexuální páry v Polsku uzavírat nesmějí, mohlo by to pro ně být jednodušší aspoň v zahraničí. Podle Polské televize o to usiluje zmocněnkyně polské vlády pro rovné příležitosti Elžbieta Radziszewská, která chce, aby matriky od lidí nezjišťovaly, koho si vybrali jako partnera.
Organizace, jež bojují o zlepšení právního postavení homosexuálů v Polsku, si už léta stěžují na to, že úřady házejí klacky pod nohy gayům a lesbám, jež by chtěli uzavřít manželství v některé ze zemí, kde to zákon povoluje. Ve formuláři pro potvrzení civilního stavu, jež vydávají matriky, musejí napsat jméno svého budoucího partnera. Úředníci jim ale dokument odmítají vystavit, pokud uvedou, že jde o osobu stejného pohlaví. Argumentují, že podle polské ústavy a zákonů je manželství svazkem muže a ženy.

"Úředník nemá právo odmítnout vydat toto potvrzení, a co s ním chce potom občan udělat, je jeho věc," tvrdí Radziszewská, která chce, aby ministerstvo vnitra změnilo formulář o civilním stavu vydávaný na matrikách. Postup polských matrik vyšetřuje Evropská komise.

"Nejde o žádná zadní vrátka pro sňatky homosexuálů," ujišťuje Radziszewská.

V silně konzervativním Polsku homosexuální páry v současnosti nemohou uzavírat ani registrované partnerství.

Homosexuály dříve odmítala
Radziszewská z Občanské platformy premiéra Donalda Tuska se doposud pověsti političky, která by se snažila vylepšit postavení polských homosexuálů, rozhodně netěšila. Loni se mezi ochránci lidských práv strhla bouře kvůli jejímu výroku, že katolická škola může odmítnout zaměstnat učitelku, která se nijak netají tím, že je lesba. V minulosti také mnohé zaskočila prohlášením, že homosexualita není "biologickou normou".

ČTK
zdroj:www.novinky.cz/zahranicni/evropa/226541-polsko-mozna-usnadni-homosexualum-uzavirani-svazku-v-zahranici.html

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.