Longa v úterý obvinili 21letý Anthony Flagg a o rok mladší Maurice Robinson, že zneužil soukromého duchovního obřadu a posvětil jejich zaslíbení. Oba se stali jeho duchovními syny. Flagg uvedl, že jejich vztahu zneužil, bral je na výlety přes noc, kde s ním sdíleli ložnici. Vedl je k tomu, aby se s ním líbali, masturbovali a poskytovali mu orální uspokojení. Poslední bod potvrdil i Robinson. Dodal, že Long při obřadu použil i slova Písma. Současně také přiznal, že mu pastor zaplatil školné.

Longův mluvčí Art Franklin obvinění popřel: „Je velmi nešťastné, že někdo s něčím takovým přišel.“

Obvinění kazí image Longovi, jehož církev má 25 000 členů a další mu získávají televizní kázání. Long, který je hvězdou evangelické komunity, zejména afroamerické, a který byl i v Bílém domě, rád vystavuje na odiv svoji muskulaturu. Napsal také knihu „Gladiátor, síla muže“, v níž učí, jak se stát božími bojovníky.

Ženatý pastor, který se se svou první ženou rozvedl, káže především o svatosti svazku muže a ženy a odsuzuje homosexualitu. V roce 2004 vedl v Atlantě pochod proti sňatkům homosexuálů. Jeho vyjádření na vrub homosexuálů a lesbiček posiluje homofobii v afroamerických církvích.

Long ale čelí i dalším problémům. Z charity na pomoc chudým, kterou ustavil, měl největší prospěch on sám. Za čtyři roky si vyplatil na odměnách milión dolarů a pořídil si z ní dům za půldruhého miliónu i luxusní Bentley za 350 000 dolarů.