Obdoba průvodu Queer Parade se koná i v katolickém Rakousku

27.06.2010 21:21

 

Akce na podporu práv gayů a leseb, kterou uplynulý víkend zažilo Brno, pořádají i ve Vídni. A ačkoliv náš jižní soused zatím neuzákonil registrované partnerství, protestní akce se tam nekonají. Letošní čtrnáctý ročník takzvaného Duhového pochodu se uskuteční 3. července. 

Účastnici akce Queer Parade (červen 2010)foto: Pavel Kopřiva

Účastnici akce Queer Parade (červen 2010)

 

Na to, jak vypadá, se redaktor MF DNES ptal Susanne Strauszové, spoluorganizátorky Duhového plesu, z kterého se průvod financuje. Hlavní metropole Rakouska na rozdíl od zbytku státu je podle vůči homosexuálům velice tolerantní.

Doprovázejí vaše akce ve Vídni násilné střety?
Duhová přehlídka je známá mimo jiné i pro svůj bezproblémový průběh, většinou se obejde bez jakýchkoliv problémů. Nevím o žádných násilnostech a to i přesto, že je to opravdu velká akce. Když slyším, co se děje třeba v Maďarsku, tak jsem ráda, že žiji v tady Rakousku.

V den průvodu nejsou ve městě nahlášeny ani žádné demonstrace odpůrců, jak tomu bylo tady v Brně?
Je možné, že někde protesty jsou, ale já o žádných nevím a určitě nejsou v blízkosti průvodu. Pokud někde lidé opravdu protestují, není jich moc. To by se ke mně doneslo alespoň z médií.

Jak reagují představitelé města? Podporují akci, nebo si drží spíš odstup?
Lidé z vídeňské radnice jsou velmi tolerantní. Bez spolupráce města by podobná akce nebyly vůbec možná. Uzavřít na několik hodin Ring (hlavní vídeňská třída, pozn. red.) není jen tak.

Kolik lidí každoročně Duhový průvod navštíví?
Mezi sto a sto dvaceti tisíci. Nejsou to jenom Vídeňané, ale lidé z celého Rakouska a také ze sousedních států. Spousta lidí postává okolo průvodu a přihlíží, turisté dělají fotky. Je tam i spousta dětí, které jsou vždy velmi fascinované a mávají.

Nechce se mi věřit, že v katolickém Rakousku by se neobjevil nikdo, komu by tak velká akce vadila?
Osobně si myslím, že Vídeň je v tomto směru průkopnická. Nemám sice osobní zkušenosti ze všech spolkových zemí, ale vím, že třeba v Grazu jsou lidi mnohem méně tolerantní. I tady se občas objeví názory jednotlivců, kterým to vadí. Ale většina lidí reaguje pozitivně. Jde to vidět v den průvodu, kdy je celé město plné gayů a leseb. Minule jsem zažila vtipnou scénu v metru. Ve voze se mnou jeli opravdu velcí muži, kteří vypadali jako motorkáři, byli ale velice spoře odění, jen v latexu a kůži. A na hlavě měli takové ty latexové kšiltovky. Takže vypadali fakt drsně. Jedna starší dáma, která na to vůbec nevypadala, se jich začala ptát, jestli patří k průvodu a kdy to celé začíná, že by se chtěla jít určitě taky podívat. To mě rozesmálo.

Odkud berete na pořádání tak monstrózní akce peníze?
Většina financí je výtěžek z Duhového plesu, který se koná každoročně a velmi vysokou návštěvnost. Všechny vstupenky jsou vždy vyprodané. Hodně peněz je od různých sponzorů a část také třeba z vlaječek na tramvajích. Asi měsíc před průvodem mohou lidé zaplatit záštitu nad jednou tramvajovou linkou. Vozy na té trati jsou pak ozdobeny duhovými vlajkami a zisk z akce jde na pořádání průvodu. Zároveň to funguje jako první oznámení o konání přehlídky.

Zdroj: brno.idnes.cz/obdoba-pruvodu-queer-parade-se-kona-i-v-katolickem-rakousku-poy-/brno-zpravy.asp?c=A100627_173955_brno-zpravy_zma

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.