Lesbické matky umožnily osmiletému synovi změnu pohlaví

02.10.2011 16:59

 

1. října 2011  15:16
Thomas Lobel se narodil jako chlapec. Jakmile se ale naučil mluvit, hovořil o sobě jako o dívce. V osmi letech proto podstoupil léčbu, která změnila jeho hormonální vývoj a dnes je z něj jedenáctiletá Tammy. Jeho dvě matky své rozhodnutí obhajují jako jediné možné.

 

 

 

Thomas Lobel jako kluk a jako holka Tammy
Thomas Lobel jako kluk a jako holka Tammy | foto: Facebook / Pauline Moreno
 
Thomas prý už ve třechletech říkal "Já jsem holka". V sedmi ho proto jeho matky vzaly k psychiatrovi, který potvrdil, že má Thomas poruchu identity. Podle Pauline Morenové a Debry Lobelové, které ho společně vychovávají, bylo lepší, aby jejich syn začal se změnou pohlaví už v dětském věku. Jinak by prý riskovaly, že se pokusí o sebevraždu.

 

 
V osmi Thomas navštívil středisko v Berkeley, kde mají program pro takové děti a začal brát léky, které zablokovaly jeho hormony. Lékaři mu je jednou ročně implantují do levé paže a díkynimse u něj nevyvinou široká ramena, nezhrubne mu hlas a nenarostou vousy. "V podstatě zůstane chlapcem před pubertou, dokud se nerozhodne pro operaci," řekla Morenová.
 
V patnácti tak musí Tammy své rozhodnutí zvážit znovu a pokud léky vysadí, projde pubertou jako muž. Jinak začne brát ženské hormony, aby se jí vyvinula ňadra a zvýšil hlas.
 
Lobelová a Morenová čelí kvůli svému rozhodnutí kritice přátel i rodiny. Obě trvají na tom, že jejich lesbická orientace v tom nehraje roli.
 
"Všichni se na nás zlobí. Ptají se, jak jsme to mohly udělat. Že prý jsme mu možná zničily celýživot. Ale i pro nás to bylo velmi divné. Víme, jaké je to cítit se odlišný, zažily jsme to. Ale jaké je to být v jiném těle je něco, co nám nešlo do hlavy," přiznala pro MailOnline Morenová. Na obhajobu svého rozhodnutí citovala statistiky programu na prevenci sebevražd u mladistvých, které ukazují, že 50 procent mladistvých s poruchou identity se pokusí o sebevraždu před dvacátým rokem života.
 
"Jde jen o to nevytvářet nějaké třetí pohlaví, které není ani to, ani ono. Pravidlem teď je umožnit přeměnu takovým dětem jakmile odhalíte jejich diagnózu, protože jinak skončí s tím, že nebudoupatřitani k jednomu pohlaví. Projdou totiž pubertou," dodala.
 
Jejich dítěti prý změna velmi prospěla. "Thomas žil ve svém vlastním světě, úplně stranou a byl vždy problém zapojit ho do života. Co jsme aleviděly, když jsme mu umožnily být Tammy, byla okamžitá proměna osobnosti. Pořád se hihňala a teď se zapojuje do všeho a brání sama sebe," popsala Morenová.

 

 

Zdroj:https://revue.idnes.cz/lesbicke-matky-umoznily-osmiletemu-synovi-zmenu-pohlavi-p3c-/zajimavosti.aspx?c=A110930_122114_zajimavosti_nh

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.