"Ti, kteří se rozhodli pro homosexuální svazek, nemohou být občané druhé kategorie...To znamená, že žádný soudce jim nebude moci odmítnout jejich práva, například na vdovský důchod, dědictví či adopci dětí," zaznělo od členů Nejvyššího soudu.

Vedení Výboru pro sexuální různorodost brazilských advokátů, který léta podobný krok prosazoval, konstatovalo, že registrované partnerství v Brazílii dává párům stejného pohlaví prakticky stejná práva jako lidem žijícím v manželství.

V Brazílii se konají každý rok v červnu přehlídky Gay Pride, kterých se účastní milióny gayů a lesbiček. Účastníci vždy odsuzovali homofobii v zemi a požadovali rovná práva pro homosexuály. Lze očekávat, že mnozí se nespokojí s registrovaným partnerstvím a budou požadovat právo na uzavírání homosexuálních manželství, jak je tomu v sousední Argentině.

Zákon o partnerství začal v Česku platit od července 2006. O jeho přijetí usilovaly organizace homosexuálů od 90. let. Oficiální svazek uzavřelo v Česku podle březnových údajů už více než 1100 dvojic gayů a lesbických žen.