Dánsko uzákonilo právo na adopci pro homosexuální páry

06.05.2010 21:27

Homosexuální páry v Dánsku budou mít právo adoptovat děti ve stejné míře jako páry heterosexuální. Příslušný zákon schválil v úterý dánský parlament poté, co pět poslanců pravicově liberální strany Venstre premiéra Larse Rasmussena podpořilo návrh levicové opozice. Napsala to agentura APA.

 

Zákon upravuje právo na adopci tak, že je lhostejné, zda o ni žádá heterosexuální nebo homosexuální pár. Premiér Rasmussen a ministr spravedlnosti Lars Barfoed novelu vehementně odmítali a vyzývali parlament, aby návrh zamítl. Nakonec ale zákon prošel díky tomu, že pět vládních poslanců hlasovalo s opozicí.

Výsledek hlasování podle APA potvrdil premiérovy kritiky, podle nichž se šéf vlády stále častěji nedokáže prosadit ve svém táboře a dostává se do politické defenzivy. Rasmussen vládne s menšinovým kabinetem a hledá si podporu v parlamentu tematicky. Často je odkázán i na hlasy pravicově populistické a protiislámské Lidové strany.

Dánsko ale vždy patřilo k průkopníkům rovnosti práv homosexuálů. Dánští zákonodárci zlegalizovali homosexualitu již v roce 1930, o 18 let později zde byla založena Národní asociace pro gaye a lesbičky. Jako první země na světě pak Dánsko vyšlo této menšině legislativně vstříc a od 1. října 1989 zavedlo registrované partnerství pro páry stejného pohlaví pod názvem "partnerská smlouva". Luteránská církev tento zákon uznala v roce 1997, ale s výhradou, že svatební ceremoniály se nebudou konat v kostelech.

Pod názvem "sňatek" však svazky homosexuálních párů zavedlo jako první až Nizozemsko v roce 2001. V Česku začal zákon o registrovaném partnerství platit od roku 2006.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyňala homosexualitu z mezinárodní klasifikace nemocí teprve v roce 1992. 

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.