Americká škola zrušila kvůli lesbické studentce ve smokingu maturitní ples

27.06.2010 21:27

 

Střední škola v Americe raději zrušila celý maturitní ples, než aby povolila lesbické studentce přivést si svou přítelkyni. Podle školských úředníků ve státě Mississippi by totiž přítomnost dívky ve smokingu s druhou dívkou po boku mohla být pro ostatní studenty "nepříjemná". 
 
Studentka Constance McMillenová z Mississippi (11. března 2010)

Studentka Constance McMillenová z Mississippi (11. března 2010)

"Bože můj, tím se všechno akorát zhorší," zareagovala na prohlášení zemědělské školy v městečku Fulton osmnáctiletá Constance McMillenová. "Škola tím prostě dává znamení, že než by pustila na ples homosexuály a lesby, raději ho celý zruší," dodala.

McMillenová začátkem února vedení školy požádala, zda na dubnový maturitní ples, takzvaný prom, může přijít ve smokingu a s přítelkyní, studentkou druhého ročníku univerzity.

Škola jí žádost nepovolila a 5. února navíc vyslala po škole oběžník s nařízením, že na ples mohou studenti pouze za doprovodu partnera opačného pohlaví.

Maturantka se proto obrátila na Americkou unii za svobodná práva občanů (ACLU), což ale situaci nezlepšilo. Právě naopak. Školský úřad v mississippském okrese Itawamba maturitní ples fultonské zemědělky nyní kvůli "nedávnému porušování výchovného postupu a vzdělávacího systému" raději zrušil.

Ačkoli se v prohlášení neobjevuje jméno lesbické studentky, ani ACLU, podle dívky je pravý důvod zrušení plesu maturantů více než zřejmý. "Pěkná řádka studentů mě teď kvůli tomu bude nenávidět," konstatovala podle The Daily Telegraph McMillenová smutně.

Zástupkyně ACLU pro stát Mississippi Kristy Bennettová ale doufá, že bál nakonec přece jen bude. "Je to vůči ní (McMillenové) nespravedlivé. Jen hájila svoje práva. Doufáme, že školákům a studentům ples uspořádají tamní občané soukromě," dodala.

ŠKOLY V USA A PÁRY STEJNÉHO POHLAVÍ

- V Russellville ve státě Alabama mají v některých školách stejné "plesové nařízení".

- V Pride Center v Salt Lake City ve státě Utah se každoročně koná "Gay bál", letošní rok nebude podle výkonné ředitelky Valerie Larabeeové výjimkou.

- Také na Floridě pořádají ples pro homosexuály a lesbičky na střední škole South Florida high school. Podle ředitele Luigi Ferrera na něj mohou studenti od 15 let.

- Školy v Kalifornii, především v oblasti Los Angeles, jsou k párům stejného pohlaví také tolerantní.

Zdroj: USA Today

Zdroj: httzpravy.idnes.cz/americka-skola-zrusila-kvuli-lesbicke-studentce-ve-smokingu-maturitni-ples-17v-/zahranicni.asp?c=A100311_103100_zahranicni_btw

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.