1000 registrovaných párů v ČR

07.07.2010 19:04

.000 registrovaných párů České republiky

25.6.2010

Milda Šlehofer

 

 

Statistika stavu registrovaných partnerství - 4 roky od přijetí Zákona o registrovaném partnerství. Exkluzívně na Colour Planet.

Už čtyři roky mohou v Česku gayové a lesby legalizovat své svazky díky Zákonu o registrovaném partnerství. Této možnosti dosud využilo 994 párů, z toho 703 mužských a 291 ženských. Ještě jedna dvojice gayů z Karlovarského kraje má stvrdit svůj vztah tento víkend.

Magická hranice 1000 partnerství tedy těsně unikla. Zdá se, že bude pokořena na přelomu prvního a druhého červencového týdne.

Již brzy budeme vědět, kde a kdy se tak stane. Podaří-li se nám získat bližší informace o jubilejní registraci, samozřejmě vám přineseme podrobnosti.

Nejvíce registrací probíhá tradičně v Praze, druhému Brnu dýchá na záda Kladno. Stejné je to i v počtu párů, kdy jedním z partnerů či partnerek je cizinec.

Letos to za tradičním Slovenskem byla Brazílie, Ukrajina, Austrálie, Filipíny, Malajsie a Francie. Je znát, že česká gay a lesbická minorita je opravdu kosmopolitní a využívá všech možností, které současné možnosti dávají.

 

 

 

45 dvojic se rozhodlo svou registraci ukončit. Zajímavé na tom je, že pořád to jsou častěji ženy (ve 25 případech) oproti mužům (20).

V celkovém počtu jde však pořád o vynikající výsledek, který popírá některé námitky ze strany odpůrců, a to i zevnitř minority.

Za jako nejstálejší vztahy lze tedy označit nejspíše ty v Jihomoravském kraji, kde doposud nezaniklo žádné registrované partnerství (ze 109)!

Nulu na kontě v tomto ohledu má i Vysočina (ale pouze s 13 registracemi celkem).

Letos nepřibylo žádné partnerství pouze ve Zlínském kraji. Početně je každoročně slabší první pololetí. V tomto pololetí je avšak doposud největší podíl gay párů ze všech vstupů do partnerství, tj.62 z celkem 78. Od 1. ledna 2010 zaniklo 11 párů, i zde velmi těsně převažují ženy.

V případě, že i vy se rozhodnete přidat ke skoro tisícovce dvojic, tak vám již brzy přineseme aktualizovaný, úplný seznam všech matrik s kontakty a podrobnostmi, abyste věděli, kam se můžete obrátit o bližší informace.

Budeme rádi, když i vy se s námi podělíte o vaše názory na registrované partnerství nebo se nám svěříte s podrobnostmi, jak to probíhalo u vás, pokud jste byli mezi těmi 1990 šťastnými, kteří se rozhodli dát svému životu a vztahu pevný rámec.

Zdroj: www.colourplanet.cz/72683-1-000-registrovanych-paru-ceske-republiky

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.