Reprezentant v kriketu přiznal, že je gay. Změní to sport? ptá se Anglie

10.03.2011 20:39

 

Pro většinu světa je to zvláštní a vlekoucí se sport s pálkami, pro Británii chlouba. Teď však kriket plní noviny kvůli jiné věci: reprezentant Steven Davies provedl jako první v historii kriketu coming-out.   
 


"Přijde mi, že je vhodný čas. Že je správné říci pravdu o mé sexualitě. Těší mě, kým jsem. A těší mě to říct veřejně," vyprávěl dojatý Davies v interview pro Daily Telegraph. "Čím víc lidí udělá totéž, tím vyšší bude míra pochopení pro nás všechny."

Je ještě vlastně na místě psát, že se někdo ze sportovců veřejně přizná k tomu, že je gay? Podle Angličanů určitě. "Davies provedl coming-out ve sportu se silnou homofobní tradicí. A neprovedl jej zpětně, ale už za aktivní kariéry," připomíná Telegraph názory nejmenovaných kriketových reprezentantů, že: 1) se v jejich sportu nepohybuje žádný gay; 2) by tam stejně neměl co dělat.

A další důvod, proč je případ tolik sledovaný: zatímco v individuálních sportech už nejsou taková veřejná přihlášení výjimečná  – v poslední době viz známý krasobruslař Johnny Weir či mistr světa v dráhové cyklistice Graeme Obree – v těch kolektivních naopak.

"Pro gaye není ve fotbale místo," prohlásil slavný italský kouč Marcello Lippi. "Dokud budu prezidentem svazu, nebudou v chorvatské reprezentaci žádní homosexuálové," řekl funkcionář Vlatko Markovič. Kriket je navíc vpravdě konzervativní záležitost.

Kdo ze sportovců se v poslední době také přiznal k homosexualitě

 
RAGBISTA. Gareth Thomas
 
KRASOBRUSLAŘ. Johnny Weir
 
CYKLISTA. Graeme Obree
 

Davies sám sebe popisuje jako "pokračovatele trendu". Za vzor si dal slavného velšského ragbistu (tedy zástupce mužného, tradičního sportu) Garetha Thomase, bývalého kapitána jedné z předních reprezentací planety. "Jeho příběh mě velmi oslovil, že měl sílu všechno veřejně přiznat. Díky němu jsem ji našel taky, a pokud to pomůže dalším lidem, budu moc rád," prohlásil Davies.

Zlehčovat roli homosexuality ve sportu je snadné – jenže málokdo najde sílu na to, aby předstoupil před kamarády ze šatny tak jako Davies nebo Thomas. Oba shodně uvádějí, že jejich strach byl oproti reakcím zbytečně velký. "Bál jsem se, ale spoluhráči jen přišli, poklepali mi na rameno a řekli: No a co má být? Proč jsi nám to klidně neřekl dřív?" líčil ragbista Thomas.

"Kriket se vzhledem ke své rozšířenosti ve světě asi nestane kolébkou osvícení, ale zisky jistě převáží ztráty," píše Telegraph o Daviesovi. "Vždyť odbourávání předsudků pomůže všem, nejen sportu."

 

Zdroj: https://sport.idnes.cz/reprezentant-v-kriketu-priznal-ze-je-gay-zmeni-to-sport-pta-se-anglie-12g-/sporty.asp?c=A110301_184642_sporty_par

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.