Láska k dívce skončila a Wüstová na ledě ďábelsky zrychlila

14.03.2011 21:45

Inzell (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Rozešla se s přítelkyní, opsala styl Martiny Sáblíkové – a je první dámou rychlobruslařského šampionátu. Ireen Wüstová v Inzellu hrdě ukazuje dvě zlaté medaile a navrch i stříbro z klání na 1 000 metrů (které však neslavila, nýbrž se nad ním zklamaně mračila).   
  
 

Ireen Wüstová foto: AP

Bývala náladová, přetrénovaná, přecitlivělá.

Teď prošla proměnou.

Kráčí tvrdě za svým.

"Všimli jste si?" říká kouč Petr Novák. "Okopírovala Martinin styl v 8 krocích na rovině, ve 12 a 14 krocích v zatáčkách a v tom, že při výjezdu dělá jeden přešlap navíc."

Nizozemka provedla převrat nejen v technice, nýbrž i v hlavě. Rozešla se s přítelkyní Sanne van Kerkhofovou. "No vidíte – a najednou má výsledky," poukazuje Novák. "Ono je jedno, jestli jde o přítelkyni nebo o přítele. Moje pravda platí v obou případech: láska nadělá vrcholovým sportovcům v hlavě leda zmatek."

 
Sanne van Kerkhofová

Lesbickou orientaci zveřejnila Wüstová v listopadu 2009. "Už jsem to nechtěla tajit." Při závodech ji však láska nadále obírala o koncentraci. "Jela jsem v Heerenveenu, zatímco Sanne bojovala v Marquette o olympijskou nominaci v short tracku. Úplně mi to zablokovalo myšlenky na mé bruslení. Ani spát jsem nedokázala. Pak jsem konečně dostala spásnou SMS: Sanne se kvalifikovala."

Klidu se nedočkala, bulváry pitvaly jejich vztah. "Chci mluvit o bruslení, ne o soukromí. Kdybych měla vztah s mužem, nevyptávali byste se na něj pořád," rozčílila se, přesto vyválčila na olympiádě zlato na 1 500 metrů. V létě potom vztah ukončila.

Olympijskou vítězkou byla poprvé už v Turíně 2006, v 19 letech se tam stala nejmladší nizozemskou zlatou medailistkou v historii zimních her. "Zázračné dítě," psali o ní. Rok nato slavila světový titul ze čtyřboje, nicméně doma žila ve stínu krajana Kramera a na ženském ledu brzy ve stínu Sáblíkové.
"Přitom nenávidím porážky!"

Teprve letos, kdy si Kramer vybírá roční dovolenou, ocitla se milionářka Wüstová v samém centru pozornosti země rychlobruslařských fanatiků. Vlastní ledový ovál tu už má, v brabantském Tillburgu, odkud pochází, jej pojmenovali "Ireen Wüst-Ijsbaan". A v safari Hilvarenbeek po ní pojmenovali mládě antilopy. Příznačné, i antilopa je ďábelsky rychlá. "Já budu ještě rychlejší," slibuje. "Chci být první ženou, která 1 500 metrů zajede pod 1:50."

Zdroj: sport.idnes.cz/laska-k-divce-skoncila-a-wustova-na-lede-dabelsky-zrychlila-pav-/sporty.asp?c=A110313_232530_sporty_ald 

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.