Langerová, Navrátilová... Je leseb méně než gayů? Nebo to více tají?

07.07.2010 19:08

 

Ještě jsi nenašla toho pravého. Homosexualita je teď móda, chceš být jen zajímavá. Nemůžeš být lesba, vůbec tak nevypadáš. Od koho jsi to chytla? To je tím, že se stýkáš s divnými lidmi... To jsou věty, se kterými se často setkávají ženy, které se svým blízkým a přátelům svěří, že jsou lesby. 
 
Několik lesbických žen souhlasilo s tím, že o sobě otevřeně promluví.foto: MF DNES

Několik lesbických žen souhlasilo s tím, že o sobě otevřeně promluví.

Veronika NastoupilováBarbara HacsiLesby. Prohlédni fotky
 

Zatímco mezi muži se stalo trendem homosexualitu netajit a mnohé úspěšné a známé osobnosti o ní otevřeni mluví, o lesbických ženách je slyšet mnohem méně.

Zpěvačka Aneta Langerová nedávno potvrdila, že chodí se ženou. Napadá vás další známá lesbická Češka? Leda tenistka Martina Navrátilová, jenže ta žije léta ve Spojených Státech. Je leseb méně než gayů? Nebo to holky více tají?

Klubů pro gaye je v Praze řada a najdeme je i v Ostravě a Brně, lesby nikde svůj podnik nemají. Zajímavé také je, zadat si slova lesba či lesbička do internetového vyhledávače. "Vyjedou vám převážně odkazy na porno," říká Barbara Hacsi, která v České televizi moderuje magazín Q a pořad Gate v Expresradiu. "Zpravidla se na internetu objeví dvě prsaté blondýny s dlouhými gelovými nehty, které si spolu krátí čas čekáním na chlapa," dodává.

Barbara Hacsi

Barbara Hacsi

Veronika Nastoupilová

Veronika Nastoupilová

"Neviditelnost leseb je to jisté míry dána tím, že ženy řeší spoustu bariér v kariéře a je pro ně obtížnější prosadit se na pracovním trhu. Říct ještě k tomu, že jsou lesby, možná mnohým připadá jako dvojnásobné ztížení situace," míní Aleš Rumpel, ředitel festivalu Mezipatra s filmy s gay a lesbickou tématikou.

Několik lesbických žen souhlasilo s tím, že o sobě otevřeně promluví. O tom, jaké je seznamování ženy se ženou, s jakými předsudky se nejčastěji setkávají, co je trápí a jak si uvědomily, že je muži vůbec nepřitahují.

"Lesbu poznám podle držení těla i podle toho, jak si sedá," vypráví režisérka Veronika Nastoupilová. "Nikdy nedá nohu přes nohu, naopak je má trochu od sebe. Nakupuje v pánských odděleních. Nosí mikiny značky Bench a velké extravagantní hodinky. Ty jsou poznávacím znamením, máme jich obvykle doma několik. Mám pocit, že na mě musí každý na první pohled vidět, že jsem lesba. Přitom mě ve škole balil jeden kluk a vůbec mu to nedocházelo, což nechápu," tvrdí.

Čtěte v Magazínu DNES

Lesby

Příběhy dalších lesbických Češek, které se nebály nechat vyfotografovat a promluvit o sobě, najdete ve čtvrtečním Magazínu DNES. Mimo jiné se tam také dozvíte, proč nemají rády, když se
jim říká zdrobnělinou lesbičky.

Zdroj: ona.idnes.cz/langerova-navratilova-je-leseb-mene-nez-gayu-nebo-to-vice-taji-pum-/vztahy-sex.asp?c=A100707_120109_vztahy-sex_lf

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.