Po více než deseti letech čekání se Kitty Lambertová (54) a Cheryle Ruddová (53) konečně dočkaly svého svatebního dne. Od sobotní půlnoci totiž vstoupil v platnost zákon, který ve státě New York umožňuje uzavírat sňatky homosexuálním párům. New York se tak stal šestým a zároveň i největším americkým státem, který umožňuje uzavřít manželství osobám stejného pohlaví.

Kitty a Cheryle, které mají dohromady pět dětí z předchozích manželství a 12 vnoučat, oddal osobně starosta Niagara Falls Paul Dyster. Nejprve obě ženy podstoupily neoficiální židovský obřad a pak už přišla na řadu chvíle, na kterou čekaly dlouhé roky. Když starosta Dyster řekl: „Podle zákonů státu New York,“ propukli všichni přítomní v hlasitý jásot.

Krátce na to byl oddán i první mužský homosexuální pár státu New York, a to když si před zraky všech přítomných a soudcem Nejvyššího soudu v New Yorku vyměnili prstýnky Albert Martino a Harold Lohner.

Během neděle by se mělo v New Yorku uzavřít dalších 823 homosexuálních sňatků. Původně jich přitom bylo naplánováno jen 764, ale zájem byl tak veliký, že se úřady rozhodly vyhovět všem žadatelům.

Nový zákon ale neumožňuje homosexuálním párům využívat stejné výhody, jaké mají klasická manželství mezi mužem a ženou. Homosexuální páry tak například nemohou pobírat vdovský důchod, čerpat některé bonusy ve zdravotním systému nebo uplatňovat společné zdanění příjmů.