Duhový Pride Bratislava 2010

22.05.2010 18:24

Skini házeli kameny a vajíčka na pochod homosexuálů v Bratislavě

Sobotní akci gayů a lesbiček Duhový Pride Bratislava 2010 narušila skupina skinů, proti nimž zasáhla slovenská policie, která předvedla několik z nich. Na žádost policie byl plánovaný pochod homosexuálů ulicemi Bratislavy zrušený. Skini házeli směrem ke shromáždění vajíčka a kameny. Několikrát trefili i pódium. Následně policie obě skupiny od sebe oddělila. „Fico chrání buzíky,“ skandovali skini.

Na shromáždění se zúčastnili gayové a lesbičky nejen ze Slovenska, ale také z Česka, Maďarska a Rakouska. „Slovenská společnost není na takovéto akce zvyklá. Jsem přesvědčen, že postupně se k tomu společnost postaví mnohem tolerantněji,“ uvedl jeden ze slovenských účastníků akce.

Duhový Pride vyvolal na Slovensku vyvolal protichůdné reakce. Akci podpořila část slovenské veřejnosti, známé osobnosti a rovněž diplomaté akreditováni na Slovensku. Odsoudila ji vládní Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty, extremistická organizace Slovenská pospolitost, některé mimovládní a křesťanské organizace.

SNS žádala zrušení akce a Slovenská pospolitost nevyloučila, že se pokusí pochod narušit. Na pochod bude dohlížet státní i městská policie. „Je to neslušná akce. Jsou tam svlečení lidé, kteří ukazují své genitálie,“ prohlásil poslanec SNS Jakub Gajdošík. Nic podobného se nakonec nestalo.

Slota původně vyhrožoval, že na homosexuály „osobně plivne“, ale nakonec si to rozmyslel a do Bratislavy nepřijede. „V ulicích hlavního města jsou nežádoucím elementem. Nemám nic proti nemocným lidem, kteří mají homosexualitu vrozenou, jen by se jim neměl dávat takový prostor k propagaci. Když chce někdo doma souložit s kamarádem, ať souloží. Já jen nechci, aby se na takové šílence dívaly moje děti,“ uvedl.

Akci otevřeně podpořili například herci Andy Hryc, Zuzana Fialová, spisovatel Michal Hvorecký a další známé osobnosti. K účastníkům pochodu se připojí členové Amnesty International ze Slovenska, Česka, Rakouska a Maďarska. Akci přivítalo 16 ambasád a zastoupení Evropské komise na Slovensku.

 

Zdroj + video: www.novinky.cz/zahranicni/evropa/201009-skini-hazeli-kameny-a-vajicka-na-pochod-homosexualu-v-bratislave.html

—————

Zpět


Kontakt

Parles

3 časová pásma na východ od Prahy a 3 časová pásma na západ od Brna.